De meest gangbare intelligentietest voor kinderen, de WISC-III, is bij veel ouders inmiddels bekend. Dit is de derde versie van de kinderversie binnen de Wechsler familie van intelligentietests. Zo zijn er ook de kleuterversie, de WPPSI, en de volwassenversie, de WAIS. De WISC-III is oorspronkelijk al in 1992 in de Verenigde Staten verschenen. Een Nederlandse versie kwam (pas) in 2002 uit. Na veel gesteggel over de kwaliteit van de normen is een herziene versie uit 2005 de versie van de WISC-III die op het moment gangbaar is in Nederland. Inmiddels komt in het komende najaar de WISC-V alweer uit in de Verenigde Staten. Waar blijft de ontwikkeling in Nederland?
Terwijl er tussen 2002 en 2005 oproer was in Nederland over de WISC-III is in de VS in 2003 al de WISC-IV uitgekomen. Hierin werden een aantal grote aanpassingen doorgevoerd. Eén van de meest ingrijpende veranderingen was het schrappen van het verbaal en performaal IQ. Hiermee verviel dus ook de mogelijkheid van het disharmonische profiel. Deze veranderingen zijn doorgevoerd nadat er wetenschappelijk herhaaldelijk bleek dat dit onderscheid onvoldoende correspondeerde met het functioneren van een kind. Wat? Ja……
Er is dus al meer dan tien jaar de kennis dat dit onderscheid niet gemaakt dient te worden, maar dat besef lijkt in Nederland nog niet opgepakt te zijn. Nog steeds worden er invloedrijke adviezen, beslissingen en uitspraken geformuleerd aan de hand van de intelligentieprofielen van de WISC-III, terwijl deze zeer verouderd zijn.
Naast veroudering van de structuur van het intelligentieprofiel zijn er ook meerdere subtests geschrapt en nieuwe subtests toegevoegd bij de WISC-IV. Hiermee is de verplichte afnametijd (zonder optionele subtests) aanzienlijk verminderd en zijn verouderde plaatjes en vragen verwijderd. Als deze plaatjes en vragen rond 2003 al verouderd waren, hoe erg zou dat vandaag de dag dan al niet zijn?
Waar bleef het overwaaien van de WISC-IV naar Nederland? Klik hier voor de uitspraak van de uitgever van de intelligentietests, Pearson, hierover. De uitgever heeft er willens en wetens voor gekozen om de ingrijpende veranderingen binnen de intelligentietests nog niet beschikbaar te maken voor de Nederlandse GGZ. Hierdoor blijven we vooralsnog hangen in een verouderd systeem waar elk hedendaags getest kind (en alle kinderen die in de afgelopen elf jaar zijn getest) mee te maken heeft.
Dan is er een stipje aan de horizon met de aankomende WISC-V. Hierin komt ook geen verbaal/performaal onderscheid terug. Er is in het afgelopen anderhalve decennium een verschuiving binnen de wetenschap over de meetmethoden van intelligentie. Dit is ook terug te zien in de WISC-V. Er komt een steeds groter aandeel voor visueel-ruimtelijke capaciteiten en een vloeibare vorm van intelligentie. Hierbij wordt de component van statische kennis en verbaal uitdrukkingsvermogen minder belangrijk. Helaas moeten we voor deze aanzienlijke verandering in intelligentieonderzoek in Nederland nog minimaal wachten tot 2016 of 2017. De Nederlandse vertaling van de WISC-V wordt namelijk pas ontwikkelt wanneer de WISC-V in de VS gepubliceerd is. Waarom deze ontwikkelingen niet parallel lopen is mij echt een raadsel….
Ik ben erg benieuwd naar de publicatie van de WISC-V in Nederland. Waarschijnlijk gaat het een grote verandering zijn van de manier waarop er omgegaan wordt met intelligentiegegevens. Althans, dat hoop ik. Het was mij allang duidelijk dat de WISC-III verouderd is en meerdere talenten van kinderen niet in kaart kan brengen. Ik vind het enorm kwalijk dat de uitgever om financiële redenen de publicatie van een nieuwe intelligentietest uitstelt, terwijl er wetenschappelijk gezien weinig grond meer is om de WISC-III te gebruiken. Laat staan dat het de standaard keuze is voor een intelligentietest. Ook binnen het onderwijs wordt deze achtergrondinformatie niet gezien, waardoor zij de WISC-III ook nog als standaard zien. Ik ben erg blij dat ik zelf de RAKIT-2 gebruik, terwijl mijn kritiek op de WISC-III steeds groter wordt.