Ik ben een groot fan van TED Talks, met mij velen. Dit zijn relatief korte filmpjes waarin mensen hun ideeën en inspiratie delen. Veel van de TED Talks gaan over technologische ontwikkelingen, het milieu en onderwijs. Ik denk dat veel van jullie de bekendste TED Talk door Ken Robinson al hebben gezien. Dit is een praatje over onderwijs en hoe het huidige onderwijssysteem faalt om de mensen te maken zoals de huidige maatschappij ze nodig heeft. Het is inmiddels al meer dan 7 miljoen keer bekeken en heeft aardig wat stof op doen waaien. Ik moet zeggen dat het me steeds meer duidelijk wordt hoe hard er een revolutie in ons onderwijs nodig is. Laatst las ik een TED Book door Will Richardson genaamd 'Why school?'. Dit korte boek van ongeveer 25 pagina's gaat door op de ideeën van Ken Robinson. Het sloeg voor mij in als een bom en ik zou graag deze boodschap zo ver als ik kan verspreiden.
Richardson geeft net als Robinson aan dat ons huidige onderwijssysteem verouderd is. De kennis en vaardigheden die tegenwoordig nodig zijn om een succesvol persoon in onze maatschappij te zijn, zijn in de afgelopen 50 jaar aanzienlijk veranderd. Waar je eerst een breed pakket aan basiskennis nodig had om een redelijke baan te krijgen, is deze kennis nu overal met een paar klikken te bereiken. Het wordt dus veel belangrijker om te leren omgaan met de grote stroom aan informatie en om specialistische kennis te hebben, in plaats van een pakket aan vaststaande kennis te onthouden.
Wij leiden onze kinderen dus niet op voor de banen van de toekomst. Hierdoor houden we aan het einde van de rit een hoop jongvolwassenen over die eigenlijk niet klaar zijn voor de werkvloer. Maar nog belangrijker: we houden mensen over die hun schoolcarrière gefrustreerd en/of overmatig gehoorzaam hebben doorlopen. We hebben tegenwoordig echter mensen nodig die zelfstandig, onconventioneel en complex kunnen denken.
Daarom, stelt Richardson, is het arbitrair om te streven naar hogere schoolprestaties. De schoolprestaties geven onvoldoende inzicht in vaardigheden die van belang zijn. Dit is echter een andere instelling dan veel beleidsmakers en invloedrijken op het moment hebben.
Om deze reden is het niet voldoende om het huidige systeem een update te geven. Er moet eerder sprake zijn van een revolutie dan van een evolutie, zegt Richardson. Ook het gebruik van ICT biedt geen standaard oplossing. Het systeem moet fundamenteel worden aangepast. Binnen dit nieuwe systeem heb je geen vakdocenten meer. De kennis van de vakken kun je op internet vinden. De docenten zijn nog wel nodig. Ze worden ingezet als leer-experts. Ze kunnen je leren hoe je van punt A naar punt B komt en hoe je daarin jouw talenten het beste kunt inzetten. Dit vergt een hele andere rol voor docenten, een rol waar nog niet voor opgeleid wordt. Ik kan me voorstellen dat dit raakt aan het ego van veel docenten. Hun vakkennis en uitleg wordt namelijk als overbodig geacht. Naar mijn idee is docentschap daardoor juist een veel mooier en complexer beroep geworden.
Ik heb er nog vertrouwen in dat ik deze revolutie mee ga maken in mijn leven. Hopelijk kunnen mijn kinderen er nog van genieten. Het zal niet makkelijk zijn om zo'n grote omslag teweeg te brengen. Gelukkig kan ik aan verschillende TED Talks zien dat er veel initiatieven bestaan die allemaal op hun eigen manier een invloed hebben. Ik kan iedereen aanraden om de volgende TED Talks te bekijken: Charles Leadbeater, Sugata Mitra en Barry Schwartz. Ook het TED Book 'Beyond the hole in the wall' door Sugata Mitra is zeer de moeite waard. Ik ben erg benieuwd wat jullie hiervan vinden!